|  
Prva stran  |   Pišite nam  |  
|  
Uredništvo Altermed  |   Oglaševanje  |   Kontakt  |  
Prva stran > Vede > Bolezenski znaki in zdravljenje > 5 najboljših živil proti depresiji
Izberite rubriko
Vpišite svoj e-poštni naslov:

S prijavo na E-novice sodelujete v nagradnem žrebanju AlterMed.
Anketa
Napaka: Trenutno ni nobene ankete. Kreiraj vsaj eno.
5 najboljših živil proti depresiji
5 najboljših živil proti depresijiKonvencionalni zdravniki in farmacevtske družbe nam govorijo, da je depresija posledica neuravnovešenosti nevrotransmiterja v možganih, ki se imenuje serotonin. tako se zdi, da imajo zdravil s serotoninom so odgovor na depresijo, ampak nikjer ni znanstvenih dokazov, da terapija z zdravili resnično deluje.

Posamezne študije so ugotovile, da dramatično povečanje serotonina ne reši depresije. Zakaj torej zdravniki predpišejo zdravila, katerih stranski učinki so od slabega razpoloženja do nagnjen k samomorom, medtem ko to zdravila niti ne učinkujejo?

Depresija, slabo razpoloženje in utrujenost imajo najpogosteje vzrok v slabi hranilni vrednosti prehrane. Da se bi se izognili depresiji oziroma se hitro pobrali po zdravljenju, je najprej potrebno spremeniti način prehranjevanja.

5 živil proti depresiji

Ribje olje: vsebuje omega-3 maščobne kisline. Raziskave so pokazale, da depresivnim ljudem pogosto primanjkuje maščobnih kislin. Udeleženci v raziskavi leta 2002 so vzeli samo 1 gram ribjega olja vsak dan in za 50 odstotkov se jim je zmanjšali simptomi kot so razdražljivost, motnje spanja, nerazložljivi slabovoljni občutki, nagnjenost k samomorov in povečalo se jim je spolno razpoloženje. Omega-3 maščobne kisline znižujejo tudi holesterol in izboljšajo kardiovaskularni sistem. Omega-3 maščobne ksiline dobite v orehih, lanenih semenih in ribah kot sta tuna in losos.

Rjavi riž: vsebuje vitamina B1 in B3 in folno kislino. Rjavi riž je živilo z nizkim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da postopoma sprošča glukozo v krvni obtok, s čimer preprečuje naglo povišanje ali znižanje sladkorja v krvi in nihanje v razpoloženjih. Rjavi riž da prav tako veliko mineralov, ki jih potrebujemo, da pravilno delujemo, poleg tega pa je živilo, ki nam uravnava prebavo in znižuje holesterol. Instant riž tega ne da, zato se izogibajte teh variant.

Pivski kvas: vsebuje vitamine B1, B2 in B3. Pivskemui kvasu se izogibajte, če ne prenesete preveč dobro kvasa. Ta superhrana vsebuje veliko vitaminov in mineralov v majhni količini, poleg tega še 16 aminokislin. Aminokisline pa so nujno potrebne za živčni sistem.

Ovseni kosmiči: vsebujejo folno kislino in vitamine B6 in B1. oves pomaga znižati holesterol, pospešuje prebavo. Tudi druge žitarice kot so kamut, kvinoja in pira so odlična izbira, da prinesejo hranila, ki so dobra za možgane.

Zelje, ohrovt: vsebuje vitamin C in folno kislino. Zelje je dobro v boju proti stresu, infekcijam in boleznim srca, kot tudi mnogim oblikam raka. Obstaja veliko oblik, kako vnesti zelje v vašo prehrano: kot solata, priloga ali naredite iz njega sok. Da se izognete vetrovom, ki ponavadi sledijo, dodajte nekaj zrn janeža ali kumine predenj skuhate.

Pomembno: živila kot so kakao, temna melasa in brazilski oreščki so odlični za povečanje možganskih funkcij in odprave depresije.

Izogibajte se!

Če se počutite depresivne, se morate  izogibati določeni hrani in substanc. Nekatera zdravila - antibiotiki, zdravila proti bolečinam, tablete za želodec, zdravila proti Parkinsonovi bolezni, kontracepcijske tabletke, tablete proti visokemu pritisku in zdravila za srce – pomagajo k depresiji. Če jemljete katere izmed njih, jih ne prenehajte brez posveta zdravnika, ampak bodite pazljivi, kajti prav te vrste tablet mogoče jemljejo vašemu telesu vitamine in minerale.

  1.  Omejite uživanje kofeina. Pretirano pitje kave lahko še poslabša depresijo.
  2. Omejite pitje alkohola. Alkohol vam lahko le za kratek čas pomaga k sprostitvi, drugače pa le še poslabša depresijo in zmanjša vašo sposobnost, da se poprimete s težavami.
  3. Nastavljajte se soncu! Naravno sonce je preizkušena terapija proti depresiji. Obrzdajte željo po eni vrste hrane – denimo sladkarijah ali siru -  z uživanjem majhnih, rednih in uravnoteženih obrokov. Take želje po določeni vrsti hrane so lahko posledica majhne količine nevrotransmiterja serotonina.
  4. Občasni sladoledni in čokoladni priboljški, ocvrti krompirček ali ledeni mlečni napitki vas lahko začasno razvedrijo. V čokoladi je sestavina, ki naj bi spodbudno delovala na razpoloženje. Toda takih mastnih in sladkih jedi si ne morete privoščiti prepogosto.
  5. S telesno vadbo se osredotočite na telo in se razbremenite žalostnih čustev in misli. Če se dovolj naprezate, začne telo izločate kemikalije, imenovane endorfini, ki učinkujejo
  6. Redno se ukvarjajte z jogo, meditacijo in drugimi sprostitvenimi tehnikami.

Ter predvsem bodite prijazni do sami sebe, uživajte življenje in si ne postavljajte previsokih ciljev.

Pripravila: Barbara Gradič Oset

 

Več člankov iz rubrike:

Novice, obvestila:
 
 


|  
Vede  |   Novice  |   Forum  |   Imenik terapevtov  |   Foto galerija  |   Koledar dogodkov  |  

|  
Uredništvo Altermed  |   Prva stran  |   Oglaševanje  |   Kontakt  |   Pišite nam  |  

Vse pravice pridržane © 2006, Alternativna-Medicina.net, kontakt urednika: urednistvo@altermed.org.
V kolikor imate kakšne težave pri uporabi spletne strani, prosimo kontaktirajte upravljalca: rihard@lepotainstil.net. Admin